Elk land zijn eigen druivensoorten (deel 1)

d 14 r 2013

Waar horen welke druivensoorten thuis?

Welke druivensoorten waar thuis horen is op zichzelf eenvoudig vast te stellen. Je kijkt naar de voorwaarden voor wijnbouw (klimaatzone, microklimaat, ligging van de wijngaard, bodemsamenstelling e.d.) en de gewenste soort wijn en deskundigen kunnen je precies vertellen welke druivensoort het op dat specifieke perceel het beste zal doen. Dat is zoals het tegenwoordig gaat. In vroegere tijden waren er veel inheemse druivensoorten die het ter plaatse vanzelfsprekend beter deden dan andere soorten. Tegenwoordig zie je dat zo'n beetje in elk land de Cabernet Sauvignon, de Merlot en de Chardonnay zijn aangeplant. Niets ten nadele van de kwaliteit van dat soort wijnen, maar het dreigt een beetje eenheidsworst te worden. Het is misschien veel interessanter om te kijken naar de druiven, zo je wilt de inheemse druiven, die het traditioneel goed doen in het eigen land en gebied op de voor die soort ideale bodemsamenstelling. Hierna zal er per land, voor Frankrijk per gebied, ingegaan worden op de originele druivensoorten, dat wil zeggen de druivensoorten die er traditioneel zijn aangeplant. Deze keer Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. In het volgende artikel volgen andere landen.

Franse wijnen (met de klok mee)

We beginnen in de Champagne, waar de blauwe druivensoorten Pinot Noir en Pinot Meunier en de witte druivensoort Chardonnay, elk in een eigen gebied, goed gedijen.In de Elzas kennen we de bekende lokale druivensoorten: de Pinot Blanc, de Riesling, de Muscat, de Tokay-Pinot Gris en de Gewurztraminer. In de Bourgogne vinden we als rode druif de Pinot Noir en als witte druif de Chardonnay en, in mindere mate, de Aligoté. In de Beaujolais zorgt de Gamay voor de karakteristieke wijnen. De noordelijke Rhône herbergt de Syrah voor de rode wijnen en de Marsanne, Roussanne en Viognier voor de witte wijnen. De zuidelijke Rhône kent eveneens de Syrah voor de rode wijnen, maar vooral de Grenache en in mindere mate de Mourvèdre spelen hun rol. In witte wijnen zijn hier vaak de Clairette en de Grenache Blanc verwerkt. De Savoie heeft als eigen druiven de Roussette (wit) en Mondeuse (rood). Uit de Provence kennen we de wijnen van de  CarignanBandol is de bakermat van de Mourvèdre. Het uiterste zuiden van Frankrijk kent niet zoveel inheemse druivenrassen. Door de sterke modernisering en aanpassing van de wijnbouw en -methoden vindt men nog maar weinig inheemse druivensoorten in  de Languedoc en Roussillon. De vroegere Carignan is sterk in aantal teruggebracht. Interessant is dat we in de Banyuls vrijwel dezelfde druivenvariëteiten aantreffen als in Noord-Spanje, namelijk de Maccabeo, Malvoisie en Grenache (blanc, noir en gris). In de Cahors vinden we de Malbec, ter plaatse Cot genoemd, die hier voor de beste resultaten zorgt. In de Bordeaux vinden we voor rode wijnen hoofdzakelijk de Cabernet Sauvignon en de Merlot, waarbij de Merlot zich aan de rechteroever wat beter op z'n gemakt voelt en de Cabernet Sauvignon vaak tot betere resultaten komt op de linkeroever. Voor de witte wijnen zijn de Sauvignon, de Sémillon en in mindere mate de Muscadelle de basisdruiven. Tot slot de Loire. Hier treffen we (heel globaal) bij de zee de Muscadet of Melon de Bourgogne aan, iets verder naar het binnenland de rode Cabernet Franc en de witte Chenin Blanc en nog verder het binnenland in de Sauvignon.

Duitse wijnen

De voor Duitsland zo karakteristieke witte druiven zijn vooral de Riesling, de Müller Thurgau, de  Grau- en Weissburgunder en Sylvaner. Minder bekend zijn wijnen van de Kerner en de Scheurebe. Het merendeel van de wijnen is hier wit, maar er komen ook prima rode wijnen vandaan. Redelijk bekend zijn de rode wijnen van de Spätburgunder of Blauburgunder. Minder bekend zijn de vaak zeer volle en donkergekleurde wijnen van de haast on-Duitse Dornfelder. Wijnen van deze laatste druif zijn zeker een avontuurtje waard.

Zwitserse wijnen

Doordat de wijnen uit Zwitserland vrij kostbaar zijn vinden we deze wijnen niet veel in Nederland. Toch zijn vooral de wijnen van de witte Chasselas of Fendant en de wijnen van de rode Blauburgunder zeer de moeite waard. Wellicht leuk om te weten dat de Chasselas elders alleen als tafeldruif wordt gebruikt of voor wijn van iets mindere kwaliteit (Elzas). De specifieke terroir (bodem) van vele delen van Zwitserland maakt dat de Chasselas of Fendant hier echte kwaliteitswijnen oplevert.

Oostenrijkse wijnen

Wie heeft er niet gehoord van de makkelijke witte wijnen van de Grüner Veltliner. De witte Welschriesling levert hier lekkere fruitige wijnen. Van de karakteristieke blauwe druiven wil ik graag de Zweigelt en de Blaufrankisch naar voren brengen.

Binnenkort volgt het 2e deel van "Elk land zijn eigen druivensoorten"!


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Nog geen reacties geplaatst

Nieuwe Wijn

Nog steeds breiden wij ons assortiment uit met diverse wijnen. Bekijk deze nieuwe wijnen en bestel ze vandaag!

Wijn Aanbiedingen

Regelmatig hebben wij diverse, heerlijke wijnen extra voordelig geprijsd in de aanbieding. Bekijk ze nu!

De Wijnbrief

Door u in te schrijven voor de maandelijkse wijnbrief, blijft u op de hoogte van de laatste weetjes en feiten!

Eenvoudig Betalen

U rekent de wijn af in uw vertrouwde internet betaalomgeving, op basis van specifieke beveiligingsmethodes van uw eigen bank.