De voorwaarden voor wijnbouw

a 29 r 2013

Op de meeste plaatsen ter wereld worden flessen wijn te koop aangeboden. Vinden kunnen we ze dus overal. Maar lang niet overal kunnen wijnen gemaakt worden. Om globaal te kunnen bepalen waar wijn met redelijk of veel succes kan worden geproduceerd zijn er de 6 voorwaarden voor wijnbouw. Deze zijn achtereenvolgens:

Geografische ligging van de wijngaard

Druiven zijn gebaat bij een goede rijping waarbij het belangrijk is dat het niet te warm en niet te koud is gedurende de ontwikkeling van de druiven. Als het te warm is rijpen de druiven te snel en zullen er zich in de druiven niet de juiste stoffen in de juiste hoeveelheden vormen. Met name de zuren zullen te snel afbouwen waardoor de uiteindelijke wijn log wordt en niet in staat om te ontwikkelen of te rijpen. Bij te weinig warmte ontstaat er te weinig suiker in de druif, waardoor er niet genoeg alcohol kan worden gevormd bij de gisting. Hier en daar is toevoeging van suiker toegestaan, maar het is toch altijd beter als zo veel mogelijk suiker op natuurlijke wijze ontstaat in de druif. Op het Noordelijk en op het Zuidelijk halfrond vinden we de meeste wijngaarden tussen de 30e en de 52e breedtegraad.

Klimaat

Het klimaat dient mild te zijn, dat wil zeggen dat er geen al te hete zomers mogen zijn en dat er geen winters met zware nachtvorst wenselijk zijn. Als het even kan moeten de nachten zodanig zijn dat de rijping ook 's nachts door kan gaan. Aan de andere kant zijn temperatuursschommelingen tijdens de rijping wenselijk waardoor een betere ademhaling van de plant wordt gewaarborgd met de bijbehorende vorming van organische zuren. Het vrij agressieve appelzuur wordt dan omgezet in koolzuur en water.

Ligging van de wijngaard ten opzichte van de zon

Je kunt je voorstellen dat wanneer een wijngaard op een helling ligt het een ideale expositie die naar de zon gericht is de druiven beter kunnen rijpen dan wanneer de zon er moeilijker bij kan komen.

Bodemsoort

Allerlei bodemsoorten kunnen ideaal zijn om er druiven op te laten groeien. Voor witte druiven als bijvoorbeeld de Chardonnay (Bourgogne)en de Sauvignon Blanc (Sancerre) is het wenselijk om een bodem met een redelijke hoeveelheid kalk als ondergrond te hebben, terwijl de Merlot en de Cabernet Sauvignon (beide Bordeaux) het beter doen als er wat minder kalk in de bodem zit.

Gebruikte druivensoorten

Ten eerste zijn er de tafeldruiven. Deze worden vooral gekweekt op het uiterlijk. Een mooie tros verkoopt immers beter in de winkel. De druiven daarentegen die voor de wijnbereiding worden gebruikt zien er vaak veel minder mooi uit, het zijn vaak zeer gedrongen trossen met heel veel wat kleinere druiven. De verhouding tussen de schillen en het sap is dan beter voor de wijn.

Vinificatie (wijnbereiding)

Er zijn inmiddels veel methoden van wijnbereiding ontwikkeld. De techniek staat ook hier niet stil. Vroeger was het belangrijkste verschil tussen de vinificatie van witte en rode wijn dat bij witte wijn de druiven eerst geperst werden en dat vervolgens het sap vergist, terwijl bij rode wijn de druiven alleen gekneusd werden en dat de schillen meegistten. Dat is echter voor de witte wijnen vaak verleden tijd omdat men ontdekt heeft dat, indien de schillen, al dan niet onder druk, een tijdje meegisten (maceration pelliculaire), er door de schillen aangename geur- en smaakstoffen worden afgegeven. En dan de rosé's die op allerlei manieren gemaakt mogen worden. Het is in de Champagne zelfs toegestaan om rode en witte wijn te mengen, waarna de tweede gisting op fles plaats vindt. 


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Nog geen reacties geplaatst

Nieuwe Wijn

Nog steeds breiden wij ons assortiment uit met diverse wijnen. Bekijk deze nieuwe wijnen en bestel ze vandaag!

Wijn Aanbiedingen

Regelmatig hebben wij diverse, heerlijke wijnen extra voordelig geprijsd in de aanbieding. Bekijk ze nu!

De Wijnbrief

Door u in te schrijven voor de maandelijkse wijnbrief, blijft u op de hoogte van de laatste weetjes en feiten!

Eenvoudig Betalen

U rekent de wijn af in uw vertrouwde internet betaalomgeving, op basis van specifieke beveiligingsmethodes van uw eigen bank.