December combineermaand

g 20 # 2013

De maand december is voor wijnliefhebbers altijd een bijzondere. Teneerste omdat in december vaak bijzondere wijnen gedronken worden bij de kerstdiners. Ten tweede omdat enige voorbereiding noodzakelijk is zodat alle wijnen goed tot hun recht komen.

De voorbereidingen

Tijdens de komende feestdagen wordt er vaak voor gekozen om bijzondere wijnen te schenken. Het is natuurlijk van groot belang dat deze wijnen goed tot hun recht komen. Daarom is het noodzakelijk om aan een aantal zaken te denken:

  • Uit de kelder halen en rechtop zetten: oudere flessen kunnen dépot ontwikkelen. Zet u de flessen enige dagen van tevoren rechtop zodat het bezinksel naar de bodem zakt.
  • Koelen: Voor witte wijnen kunt u de wijnen prima koelen in de koelkast (onderin want daar is het niet te koud). Denkt u ook aan voldoende ijs, want het is altijd feestelijk omde wijn te koelen in een ijsemmer. Laat tijdens het diner de wijn niet te ver doorkoelen want dan verliest deze veel aan geur en smaak. Op tijd uit de koeler dus!
  • Chambreren: De huidige kamertemperatuur van ongeveer 20 graden Celsius of meer is eigenlijk te hoog voor rode wijnen. Ideaal is om de wijn in te schenken met een temperatuur van 16-18 graden Celsius. Hij gaat vanzelf iets in temperatuur omhoog. Liever iets te koel dan iets te warm inschenken.
  • Decanteren of direct uit de fles: Witte wijnen kunnen vrijwel altijd direct uit de fles geschonken worden. Veel rode wijnen die erg jong zijn (vooral Bordeaux en Rhone) en oudere wijnen met dépot dienen gedecanteerd te worden. Dit gebeurt in één langzame en vloeiende beweging. Let op dat het laatste beetje wijn met het bezinksel in de fles achterblijft.

Voorproeven

Om een goede combinatie met het gerecht te krijgen is het zinvol om de wijn voor te proeven. Dat kan bij de bereiding van het gerecht waarbij u zich af kunt vragen of de wijn wel goed bij het gerecht past. Op dit moment kunt u nog een andere wijn tevoorschijn toveren. Ook kunt u aan tafel voorproeven. Het doel hiervan is om te beoordelen of de wijn aan uw verwachtingen voldoet.

De volgende vragen kunt u beantwoorden: Is de temperatuur goed? Is de smaak zoals ik hem verwacht? En is de wijn zuiver en heeft hij geen fouten zoals azijnsteek, kurk of iets dergelijks? Opent u een tweede of volgende fles? Proef elke fles even voor, hij kan tenslotte altijd iets mankeren en het zou zonde zijn om deze ind e goede wijn bij te schenken of sowieso te schenken.

Juist omdat tijdens de Kerst vaak veel aandacht wordt geschonken aan een diner met diverse gangen, leent deze maaltijd zich om er speciale wijnen bij te schenken. Voor adviezen welke wijn bij welk soort gerecht past verwijs ik graag naar mijn eerdere artikel "Het combineren van gerechten en wijnen".

Wat drinken we met oud en nieuw?

Ik hoor als antwoord vaak "Champagne natuurlijk!". Maar de vraag is of dat altijd een verstandige keus is. Vaak wordt er op oudejaarsavond allerlei lekkers gegeten bij de koffie en daarna. Van iets zoets bij de koffie tot lekkere (vette) oliebollen en appelflappen. Veel gezeinnen serveren na middernacht een koude schotel. U zult begrijpen dat een mooie Champagne vaak niet meer tot z'n recht komt na alle zoete en vette hapjes.

Daarbij komt dat mousserende wijnen meestal een vrij hoog zuurgehalte hebben. Als u deze dan ook doordrinkt bij de koude schotel heeft u kans dat uw maag een overdaad aan maagzuren zal produceren.

Mijn advies: drink een niet al te droge mousserende wijn met een niet al te hoog zuurgehalten en bewaar de echte mooie Champagnes tot die momenten in uw leven dat hij echt tot z'n recht komt. 

Probeer bij de koude schotel eens een liebliche (iets zoete) Duitse wijn, zoals de Qba, Kabinett of en Spatlese. Mijn persoonlijke voorkeur gaat dan uit naar een wijn uit de Moezel. Zoekt u er dan één uit met een niet te hoog zuurgehalte. Uw wijnhandelaar kan u hierin prima adviseren.

Ik wens u hele fijne feestdagen met smakelijke Kerstdagen en een bruisend oud en nieuw!

Bart Arnold

E-mail: bart.arnold@wijnkopers.nl


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Nog geen reacties geplaatst

Nieuwe Wijn

Nog steeds breiden wij ons assortiment uit met diverse wijnen. Bekijk deze nieuwe wijnen en bestel ze vandaag!

Wijn Aanbiedingen

Regelmatig hebben wij diverse, heerlijke wijnen extra voordelig geprijsd in de aanbieding. Bekijk ze nu!

De Wijnbrief

Door u in te schrijven voor de maandelijkse wijnbrief, blijft u op de hoogte van de laatste weetjes en feiten!

Eenvoudig Betalen

U rekent de wijn af in uw vertrouwde internet betaalomgeving, op basis van specifieke beveiligingsmethodes van uw eigen bank.