Elk land zijn eigen druivensoorten (deel 2)

a 22 r 2013

Waar horen welke druivensoorten thuis?

In dit artikel, dat een vervolg is op "Elk land zijn eigen druivensoorten (deel 1)", gaan we verder op zoek naar druivensoorten die in hun land en eventueel gebied karakteristieke wijnen opleveren. We gaan beginnen in Italië en dan via Spanje naar de andere werelddelen. 

Italië

Dit land is een eldorado voor mensen die karakteristieke wijnen zoeken. Geen land kent zoveel inheemse druivensoorten. Voor Italië zullen we ons beperken tot de druivensoorten die hier reeds lang voorkomen per gebied. Het noordelijkste deel van Italië zal niet behandeld worden omdat hier erg veel druivensoorten voorkomen die we elders in Europa ook vinden. Allereerst Veneto, waar de Garganega de basisdruif is voor de Soave en de Bianco di Custoza. Voor de Bardolino en de Valpolicella zijn de belangrijkste druivensoorten de Corvina, de Rondinella en de Molinara. Dan door naar Lombardije. Hier vinden we voornamelijk de Nebbiolo, die hier Chiavennasca wordt genoemd. Zo komen we in Piemonte met uiteraard de Nebbiolo, de Barbera en de Dolcetto voor de rode wijnen. Daarnaast kennen we voor de zoete wijnen vooral de witte Moscato, maar ook de rode Brachetto mag niet worden vergeten. In Toscane, Umbrië en Emilia Romagna worden veel rode wijnen van de Sangiovese gemaakt, die er in meerdere variëteiten voorkomt. In deze en andere streken in vooral het midden van Italië worden de witte wijnen vaak uit de Trebbiano gemaakt. In De Marken en De Abruzzen  vinden we voor de rode wijn de Montepulcianodruif en voor de witte wijnen  wederom de Trebbiano. Verder naar het zuiden komen we weer andere druivensoorten tegen die het nog warmere klimaat beter kunnen doorstaan. Ook het feit dat we hier veel vulkanische bodem tegenkomen heeft z'n invloed op de ideale druivensoorten. In de zuidelijke delen van Italië zoals Apulië, Campanië en Basilicata vinden we veel wijnen van de betrekkelijk eenvoudige Primitivo-druif. De Negro Amaro en de Malvasia Nero zorgen voor lekkere rode wijnen uit Apulië. Van Sicilië moet u zeker de overheerlijke rode wijnen van de Nero d'Avola proeven of de witte van de Tasca-druif. Deze laatste is alleen bij de adellijke familie Tasca d'Almerita (Regaleali) aangeplant.

Spanje

De belangrijkste en tevens de meest aangeplante druif over de gehele wereld is de inheemse Airén. Leuk om te weten, maar hij wordt niet of vrijwel niet voor de productie van wijn gebruikt. Laten we Spanje eens globaal doorlopen. In Catalonië wordt de rode Garnatxa gebruikt, naast de witte Viura en Maccabeo. In het relatief onbekende Alella vinden we de lokale Pansa Blanca (of Xarel-lo) voor lichte, frisse wijnen. In de Penedés vinden we een keur aan inheemse druivensoorten, Ik noem de witte Maccabeo, Parallada en Xarel-lo, naast de rode Ull de Llebre (Tempranillo), Carineña, Garnacha, Monastrell en Samsó. De witte druiven die net genoemd werden, worden zowel in Navarra als in de Penedés gebruik voor de productie van de witte mousserende Spaanse wijn, Cava. Wie kent niet de Rioja, de bakermat van de overbekende Spaanse Tempranillo-druif. Net boven Portugal worden van de Albariño de heerlijkste witte wijnen gemaakt, al zijn ze niet echt goedkoop. Dan naar het midden van Spanje. Langs de rivier de Duero vinden we vooral rode wijnen van druivensoorten die klein blijven en een harde schil met veel kleurstof hebben. Het zijn vrijwel altijd rijke rode wijnen uit Toro (Tinta do Toro) en Ribeira del Duero (Tinta del País), terwijl uit Rueda nu in tegenstelling tot vroeger frisse witte wijnen gemaakt worden uit vooral de Verdejo-druif. Verder naar het zuiden de wijnschuur La Mancha. Hier is de rode Cencibel de toonaangevende druif. De eerder genoemde tafeldruif Airén wordt wel voor witte wijnen gebruikt, maar dat is geen echt succes, ook niet voor mousserende wijnen. In de buurt van Benidorm, de Levante, vinden we de witte Merseguera en de rode Monastrell. Ik kan ze u aanraden. Tot slot het Sherrygebied. Hier kennen we de Palomino en de heel zoete Pedro Ximenez.

U.S.A.

Dit land is vooral bekend geworden vanwege zijn geprononceerde Chardonnay's en Cabernet-Sauvignon wijnen. Toch is het interessant om de wijnen van de Zinfandel eens te proberen. Of je vind ze lekker, of helemaal niet, een tussenweg schijnt er niet te wezen.

Chili

Uit Chili komen veel wijnen van de bekende druivensoorten. Minder bekend is de lokale Carmenère, ook Grande Vidure genoemd. Wijnen van deze druivensoort, vaak gemengd met het sap van andere druiven zoals de Cabernet-Sauvignon is meestal erg goed en altijd bijzonder.

Argentinië

De Malbec is de typische Argentijnse druif die hier heel erg lekkere wijnen voortbrengt. Met name als u bereid bent om iets meer uit de geven dan heeft u een heel bijzonder produkt.

Zuid-Afrika

Wie kent er niet de rode Pinotage uit Zuid-Afrika, naast de normale Merlot en Cabernet Sauvignon. Ook de witte Steen (Chenin Blanc) is erg bekend.

 


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Nog geen reacties geplaatst

Nieuwe Wijn

Nog steeds breiden wij ons assortiment uit met diverse wijnen. Bekijk deze nieuwe wijnen en bestel ze vandaag!

Wijn Aanbiedingen

Regelmatig hebben wij diverse, heerlijke wijnen extra voordelig geprijsd in de aanbieding. Bekijk ze nu!

De Wijnbrief

Door u in te schrijven voor de maandelijkse wijnbrief, blijft u op de hoogte van de laatste weetjes en feiten!

Eenvoudig Betalen

U rekent de wijn af in uw vertrouwde internet betaalomgeving, op basis van specifieke beveiligingsmethodes van uw eigen bank.