Het combineren van gerechten en wijnen

a 19 i 2013

Het is u vast wel eens overkomen. U had een heerlijk gerecht in uw hoofd om te maken en u wist niet welke wijn hier nou lekker bij zou zijn. Of u heeft een prachtige fles wijn (gekregen) en u zoekt een gerecht waarbij deze wijn goed tot z’n recht kan komen. Hieronder volgen suggesties voor gerechten met bijpassende wijnen.

Het apéritief en de feestwijn

Het blijft natuurlijk erg feestelijk om uw gasten te ontvangen met een sprankelende witte wijn. Eigenlijk is dit ook dé gelegenheid om een mooie mousserende wijn te schenken. De verfijnde geur en smaak van een goede traditioneel gemaakte mousserende wijn komt bij het apéritief daarom ook het beste tot zijn recht. Een toastje met gerookte zalm is daarbij een bijzonder geschikte combinatie maar u kunt de wijn ook doorschenken bij het koude voorgerecht of bij voorgerecht van vis.

Naast Champagne kunt u kiezen uit een keur van mousserende wijnen, van droog tot zoet.

Bij het koude voorgerecht

Serveert u een koud voorgerecht waarbij een frisse salade, gerookte vis zoals zalm of paling of een verfijnde parmaham op tafel komt? In dat geval is een verfijnde, niet al te zware of droge witte wijn een goede keus.

Ideaal zijn wijnen met een iets hoger zuurgehalte die niet helemaal droog zijn. Wijnen uit de Elzas, de Gascogne of uit nieuwe landen zijn prima begeleiders.

Als u een warm visgerecht serveert (als tussen- of hoofdgerecht)

Vis vraagt om witte wijn. Serveert u de vis gepocheerd, zonder saus dan is een lichte witte wijn zoals bij de koude voorgerechten een goede keus. Serveert u de vis gebakken met een begeleidende boter- of bijvoorbeeld kreeftensaus dan is een volle witte wijn een uitstekende begeleider.

Een mooie chardonnay uit allerlei landen kan uw keus zijn.

Bij een hoofdgerecht van wit vlees

Wit vlees is niet zo krachtig van smaak als rood vlees. Een volle witte wijn of een niet te zware rode wijn is een prima keuze. U kunt de volle witte wijnen van het warm visgerecht schenken of een elegante rode wijn kiezen.

Een niet al te zware wijn uit de Beaujolais, Bourgogne of een Spatburgunder uit Duitsland (Ahr) past hier prima.

Bij een hoofdgerecht van rood vlees of wild

Hierbij heeft u keus uit vele rode wijnen.

Bij verfijnd rood vlees zoals b.v. ossenhaas of reerug is een verfijnde rode wijn zoals b.v. Bordeaux’s uit Margaux of Saint-Julien een mooie keus. Serveert u wat krachtiger vlees zoals b.v. hazenrug of wildpeper dan is b.v. een wijn zoals Pomerol, Châteauneuf-du-Pape of een volle rode wijn uit Australië of Chili een erg goede begeleider.

Serveert u na het hoofdgerecht een kaasplateau?

Bij een kaasplateau is het altijd heerlijk ontspannen natafelen.

U kunt bij het kaasplateau de wijn van het hoofdgerecht blijven schenken, maar u kunt ook uw gasten verrassen met een heerlijk glas port. Als u besluit om een glas port te schenken dan is een blauwaderkaas zoals b.v. blue stilton of roquefort een goede keus voor op het kaasplateau.

Bij het zoete dessert

Er bestaat niets lekkerders dan het zoete dessert te laten vergezellen van een mooie zoete witte wijn. Met name een dessert van vers fruit met licht gezoete room combineert erg goed met het zoet van een verfijnde dessertwijn.

Daarnaast serveer je van een dessertwijn vaak niet meer dan een enkel glaasje. Eén fles van 0,75 liter volstaat daarom dan ook ruimschoots voor een gezelschap tot acht personen.

Er zijn vele soorten dessertwijn. Naast de bekende uit de Sauternes zou u een Moscato d’Asti eens kunnen overwegen. Door z’n lage alcoholgehalte past deze frisse en fruitige wijn meestal prima na een uitgebreide maaltijd.

Het digestief

Het doel van het digestief is om de spijsvertering op gang te brengen.

Naast de bekende soorten als Cognac, Armagnac en allerlei likeuren kan een glas wat oudere, houtgerijpte port een prima keus zijn, al dan niet vergezeld van een mooie sigaar voor de liefhebbers.

Ik wens u veel combineer-plezier!

Bart Arnold


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Nog geen reacties geplaatst

Nieuwe Wijn

Nog steeds breiden wij ons assortiment uit met diverse wijnen. Bekijk deze nieuwe wijnen en bestel ze vandaag!

Wijn Aanbiedingen

Regelmatig hebben wij diverse, heerlijke wijnen extra voordelig geprijsd in de aanbieding. Bekijk ze nu!

De Wijnbrief

Door u in te schrijven voor de maandelijkse wijnbrief, blijft u op de hoogte van de laatste weetjes en feiten!

Eenvoudig Betalen

U rekent de wijn af in uw vertrouwde internet betaalomgeving, op basis van specifieke beveiligingsmethodes van uw eigen bank.