Het voorjaar en de wijnen van de Elzas

o 12 n 2014

Het voorjaar is de tijd van de ontwaking uit de winter, de stijgende temperaturen waarbij het buiten steeds groener wordt en het is daarnaast natuurlijk de tijd van het witte goud: de asperges! Kortom een heerlijke tijd als opmaat voor de zomer.

Op het gebied van wijn staan de Elzas (in het Frans Alsace) wijnen bekend als wijnen die perfect passen bij deze tijd van het jaar waarbij deze wijnen ook nog eens hartstikke goed samengaan met Asperge-gerechten.

Hoog tijd om dit Franse wijngebied eens onder de loep te nemen.

Ligging van de Elzas

De Elzas is een wijngebied gelegen in het noordoosten van Frankrijk. Het wijngebied begint ongeveer ter hoogte van Strasbourg en het loopt tot net iets onder Mulhouse. Het bestaat uit twee delen: Bas-Rihn (het noordelijke deel) en Haut-Rihn (het zuidelijke deel). Waarbij in het zuidelijke Haut-Rihn gebied de betere wijngaarden liggen. Dit komt door het feit dat dit gebied in de luwte van de Vogezen ligt waardoor de gure winden en regenbuien tegen worden gehouden en het enorm veel zonne-uren geniet. Iets wat de druiven natuurlijk ten goede komt.

In de Bas-Rhin zijn de wijnen wat droger en iets minder geurend. De Haut-Rhin levert wijnen die een grotere, natuurlijke rijpheid vertonen en daardoor wat zachter zijn. 

Culinair is het gebied naast wijnen bekend om choucroute (zuurkool), Munsterkaas en gerookte ham met meloen.

De Geschiedenis van de Elzas

De geschiedenis van de Elzas als wijngebied gaat helemaal terug tot de Romeinse tijd. In de Middeleeuwen beleefde de Elzas een opleving en hierna bleven de wijnen uit de Elzas populair

Nederland heeft een lange geschiedenis met de wijnen uit de Elzas. Al eeuwen geleden bracht men de wijn vanuit de Elzas ‘de Rijn omhoog’ Nederland in. Je mag het bijna zien ’s Nederlands basiswijn of huiswijn van vroeger uit.

De Elzas en Duitsland

De Alsace is een veel omstreden gebied geweest, dan werd het overheerst door de Duitsers en dan weer door de Fransen. Sinds de laatste wereldoorlog is het gebied in Franse handen. Wanneer je dorpjes in dit wijngebied bezoekt zal het je snel opvallen dat ze wat Duits aandoen. Deze Duitse invloeden zijn niet verwonderlijk aangezien het gebied meerdere keer tot Duitsland behoorde en door het feit dat Duitsland vaak maar op een klein aantal kilometers afstand ligt. Erg leuk voor de toerist, maar voor de wijnhuizen in de Elzas betekent dit ook keiharde concurrentie van hun Duitse collega’s.

Deze concurrentie vanuit Duitsland en de concurrentie van opkomende wijnen uit de Nieuwe Wereld, hebben er toe geleid dat wijnen uit de Elzas na de jaren ’90 aan populariteit verloren. De laatste jaren wint de Elzas weer aan populariteit, onder meer doordat de focus op kwaliteit i.p.v. op kwantiteit weer helemaal terug komt. Dit komt de Elzaswijn helemaal ten goede!

Druiven in de Elzas

Door de gunstige, zonnige, ligging en de bijzondere samenstelling van de bodem van de Elzas (de bodem bestaat uit klei, kalk en kiezel) kunnen er veel verschillende druifsoorten groeien. Dit maakt het tegelijkertijd een van de meest interessante wijnstreken ter wereld.

In de Elzas worden namelijk zeven verschillende druivenrassen verbouwd:

  • Riesling
  • Pinot Gris
  • Pinot Blanc
  • Gewurztraminer
  • Sylvaner
  • Pinot Noir
  • Muscat

Hiervan behoren de Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer en Muscat tot de zogenaamde edele druivenrassen. Daarnaast heeft de Elzas maar liefst 51 wijngaardens die zulke goede wijnen opleveren dat deze een Grand Cru status hebben gekregen. 

Geniet optimaal van het voorjaar... en ja, daar hoort eigenlijk wel een Elzaswijn bij!

Proost!


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Nog geen reacties geplaatst

Nieuwe Wijn

Nog steeds breiden wij ons assortiment uit met diverse wijnen. Bekijk deze nieuwe wijnen en bestel ze vandaag!

Wijn Aanbiedingen

Regelmatig hebben wij diverse, heerlijke wijnen extra voordelig geprijsd in de aanbieding. Bekijk ze nu!

De Wijnbrief

Door u in te schrijven voor de maandelijkse wijnbrief, blijft u op de hoogte van de laatste weetjes en feiten!

Eenvoudig Betalen

U rekent de wijn af in uw vertrouwde internet betaalomgeving, op basis van specifieke beveiligingsmethodes van uw eigen bank.