Hét wijnhuis van Chili: Viña Casa Silva

a 10 # 2013

 
Met inmiddels alweer de 5e generatie Silva aan het roer is, het ruim 100 jaar oude wijnhuis, Vina Casa Silva een van de meest bekroonde wijnhuizen van Chili.
 
Zo werden zij in 2000 nog uitgeroepen tot 'Beste Wijnproducent van het jaar van Zuid-Amerika'. Onlangs werd het wijnhuis door haar Chileense collega wijnproducenten gekozen tot 'Beste wijnproducent van 2013'. Niet zo maar een wijnhuis, hoog tijd dat we dit wijnhuis eens uitlichten.
 
Het wijnhuis is gesitueerd in het centrum van de Colchaqua vallei in het kleine dorpje El Tambo, nabij San Fernando. 
 
 

De geschiedenis van Casa Silva

 
In 1892 kwam de Fransman Emilio Bouchon van Bordeaux naar Chili. Hij was één van de eerste wijnbouwers in de Colchaqua Vallei. Een deel van de door hem in 1912 aangeplante wijnstokken wordt nog steeds gebruikt. Emilio Bouchon bouwde tevens de eerste wijnkelder in deze Colchaqua Vallei. 
 
Jorge Silva behoort tot de derde generatie van Casa Silva, hij trouwde met Maruja Bouchon, waardoor de familie Silva in het wijnbedrijf kwam.
 
De omslag naar wijnen van topkwaliteit kwam pas in 1997 toen Mario Pablo Silva zijn vader voorstelde het roer drastisch om te gooien en afscheid te nemen van bulkwijnen. Zijn broers Francisco en Gonzalo ondersteunden Mario Pablo’s project.
 
In korte tijd werd Viña Casa Silva erkend als een van de belangrijkste Chileense producenten van kwaliteitwijn. Casa Silva verwierf ook internationale bekendheid. Haar wijnen horen tegenwoordig bij de hoogst gewaardeerde wijnen van Chili en winnen jaarlijks diverse “awards”. 
 

Het geheim van de Carmenere druif


Misschien wel het grootste geheim van Casa Silva is het gebruik van de Carmenere druif. Deze druif komt oorspronkelijk uit Bordeaux, maar deze is door druifluis rond de 19e eeuw zo goed als verdwenen. Casa Silva heeft ze enigszins herontdekt en behaalt er geweldige resultaten mee.

Goede Carmenere druiven zijn rijp en zijdezacht. Het geheim van deze druiven en Casa Silva schuilt in de aanplanting aan de voet van het Andesgebergte, dit zorgt voor veel (nachtelijke) verkoeling. Grote temperatuurverschillen gedurende de dag leiden hier tot meer diepte en kracht.
 

De wijnbouw van Casa Silva

 
Het unieke aan de wijnen van Casa Silva is de combinatie van positieve elementen uit de 'Oude Wereld' en de innovatieve technieken van de 'Nieuwe Wereld'. De afgelopen jaren breidde het bedrijf flink uit en groeide de aanplant van nieuwe druivenstokken behoorlijk.
 
Bij de aanplant van nieuwe wijngaarden keek men zorgvuldig naar de beste locaties om de verscheidenheid aan druiven te telen, ook wel 'Micro Terroir' genoemd. De familie meent dat Colchagua Valley een van de beste regio's in Chili is voor de aanplant van blauwe druiven.
 
Vooral aan de voet van het Andesgebergte, in de recentelijk aangeplante Los Lingues wijngaard, gedijen deze druiven meer dan uitstekend. Met name de resultaten met de eerder beschreven Carmenere druif zijn hier bijzonder goed te noemen. Ook de Cabernet Sauvignon doet het voortreffelijk. Op basis van deze twee blauwe druiven maakt men echte topwijnen.
 

Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Nog geen reacties geplaatst

Nieuwe Wijn

Nog steeds breiden wij ons assortiment uit met diverse wijnen. Bekijk deze nieuwe wijnen en bestel ze vandaag!

Wijn Aanbiedingen

Regelmatig hebben wij diverse, heerlijke wijnen extra voordelig geprijsd in de aanbieding. Bekijk ze nu!

De Wijnbrief

Door u in te schrijven voor de maandelijkse wijnbrief, blijft u op de hoogte van de laatste weetjes en feiten!

Eenvoudig Betalen

U rekent de wijn af in uw vertrouwde internet betaalomgeving, op basis van specifieke beveiligingsmethodes van uw eigen bank.