Joseph Mellot: vijf eeuwen topwijnen

n 26 r 2014

Joseph Mellot

Joseph Mellot: al vanaf het jaar 1513 is de naam van deze, inmiddels beroemde, familie onlosmakelijk verbonden met wijn.

Wijnadviseur van de Zonnekoning

In een ver verleden begon het ooit allemaal ooit met Pierre-Etienne Mellot die de basis legde voor een zeer succesvol familiebedrijf. Hij werd opgevolgd door César Mellot die als wijnadviseur van ‘Zonnekoning’ Louis XIV een stevige reputatie wist op te bouwen op het gebied van wijn. Hij stond mede aan de basis van een lange dynastie van gepassioneerde wijnbouwers met een grote kennis van wijnen. Deze wijnkennis is van generatie op generatie overgedragen en is door de jaren heen geperfectioneerd.

Joseph Mellot in de 20e eeuw

Wanneer we een flinke sprong maken in de tijd komen we in de jaren ’20 van de 20e eeuw. Dit is de periode waarin Alphonse Mellot de eerste producent van Sancerre wijnen werd die zijn wijnen op de beroemde Foire de Paris (!) beurs aan het publiek presenteerde. In deze jaren won Alphonse met zijn wijnen meerdere toonaangevende prijzen binnen de wijnbranche.

Later opende Alphonse een wijnwarenhuis in Parijs genaamd “Hallo aux Vins” met als doel de verkoop in zijn hoofdstad te stimuleren. Zijn twee zonen, Edmond en Jospeh, namen in 1946 het stokje van hem over, al bleef Alphonse actief binnen het bedrijf.

Joseph Mellot begon de jaren ’60 met het exporteren van hun wijnen naar onder meer Denemarken, Nederland en Groot-Brittanië. Dit zorgde ervoor dat de reputatie van het wijnhuis Mellot alleen maar bleef groeien.

In 1969 besloten Edmond en Joseph Mellot om hun eigen weg te gaan, ze verbraken dan ook de zakelijke banden die ze met hun vader Alphonse Mellot hadden. Dit betekende dat de nieuwe naam van het wijnhuis “Joseph Mellot” werd, een naam die tot op de dag van vandaag gevoerd wordt.

Het bedrijf wordt jaren later, in 1984, overgenomen door Joseph’s zoon, Alexandre Mellot. Alexandre was één van de pioniers die geloofde in het geweldige potentieel van Sancerre wijnen in combinatie met de Centre-Loire regio. Hij nam grond van de familie over en besloot om de wijnvelden uit te breiden. Daarnaast moderniseerde hij de apparatuur die nodig was voor de productie van wijnen en liet hij mede hierdoor de opbrengsten uit export exploderen. In 1987 besloot zijn vrouw, Catherine Corbeau Mellot, om de sales en marketing van de wijnen van Joseph Mellot op zich te nemen.

Joseph Mellot vandaag de dag

Vandaag de dag is Catherine verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op de 90 hectaren aan wijnvelden in de Centre-Loire regio. Ze heeft aandacht voor het kleinste detail en zet het werk van haar man binnen dit hypermoderne bedrijf voort: het succesvol maken van het wijnmerk Joseph Mellot.

Door de jaren heen kocht wijnhuis Joseph Mellot meerdere nieuwe wijnvelden aan. Zo heeft het inmiddels wijnvelden in regio’s als Quincy, Reilly, Menetou-Salon en Coteaux du Giennois en bewijst het dat het ook in deze regio’s vertrouwt wanneer het op wijngebied aankomt.

Door de uitbreiding van het wijngebied door de jaren heen, is het voor Joseph Mellot mogelijk om op grote schaal wijn te exporteren. Vele restaurants en luxe bestemmingen van Azië tot Amerika en van Scandinavië tot Oost-Europa hebben de wijnen van Joseph Mellot in hun assortiment. De wijnen van Joseph Mellot worden geschonken aan de beste tafels in de wereld, dit geeft de wijnen de reputatie die ze absoluut verdienen.

Perfectie in de wijnen

Alles in dit bedrijf straalt de wens naar perfectie uit. Voor her persen van de druiven wordt een pneumatische pers gebruikt en voorafgaand aan de alcoholische gisting vindt er een maceration pelliculaire plaats. Deze inweking van de druiven zorgt er voor dat de bijzondere geurstoffen uit de schillen van de druiven ook in de wijn terecht komen. De wijnen van Joseph Mellot zijn rijk aan geurstoffen en karakteristiek voor de streek. De ondergrond van zijn wijngaarden bevatten een hoog percentage van de voor deze streek zo karakteristieke vuurstenen. De wijnen van Joseph Mellot zijn rijk aan geurstoffen en karakteristiek voor de streek van herkomst.

Maatschappelijk verantwoorde wijnbouw

In juni 2009 nam Joseph Mellot serieuze stappen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Het werd het eerste wijnhuis in Frankrijk’s Centre-Loire regio die het ISO 14001 certificaat ontving, de internationale standaard voor ‘environmental management systems’.

 


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Nog geen reacties geplaatst

Nieuwe Wijn

Nog steeds breiden wij ons assortiment uit met diverse wijnen. Bekijk deze nieuwe wijnen en bestel ze vandaag!

Wijn Aanbiedingen

Regelmatig hebben wij diverse, heerlijke wijnen extra voordelig geprijsd in de aanbieding. Bekijk ze nu!

De Wijnbrief

Door u in te schrijven voor de maandelijkse wijnbrief, blijft u op de hoogte van de laatste weetjes en feiten!

Eenvoudig Betalen

U rekent de wijn af in uw vertrouwde internet betaalomgeving, op basis van specifieke beveiligingsmethodes van uw eigen bank.