Op welke temperatuur drink je welke wijn? (deel 1)

a 14 L 2013

Vaak wordt mij gevraagd op welke temperatuur een bepaalde wijn geschonken moet worden. Het lijkt een gemakkelijke vraag om te beantwoorden, maar dat is het geenszins. 

Allereerst dient er een onderscheid gemaakt te worden tussen de temperatuur waarop de wijn wordt geschonken en de temperatuur waarop deze wordt gedronken. Dan moet ook de vraag gesteld worden of de wijn solo gedronken wordt of dat er hapjes of een gerecht bij geserveerd worden. Vervolgens is de omgevingstemperatuur ook van belang. Ook is het van belang of de wijn jong is of gedronken wordt na jaren rijping in de kelder. Eveneens krijg je natuurlijk het algemene lijstje van soorten wijnen en de bijbehorende temperaturen. Tot slot zijn er nog enkele aardige dingen om te weten over wijn in restaurants en de wijze van koelen van wijn. Omdat de temperatuur-materie zoals u ziet vrij uitgebreid is wordt het onderwerp in 2 columns behandeld: deze en die van de volgende maand. We beginnen met de allerbelangrijkste regel en de doe-de-temperatuur-tests.

Temperatuur bij schenken of drinken?

Schenk wijnen bij voorkeur iets te koel, pakweg 2 graden onder de gewenste temperatuur. Je kunt de wijn gemakkelijk iets opwarmen door het glas bij de kelk in de hand te nemen zodat je hand via de onderzijde van de ballon de wijn iets opwarmt. De achterliggende gedachte bij deze regel is dat het iets opwarmen van wijn altijd lukt, maar dat het koelen van wijn die al in het glas zit moeilijk en omslachtig is. Het is wel mogelijk, maar dan moet je beschikken over kunststof koelballetjes (géén ijsklontjes, want die brengen uiteindelijk alleen maar water in de wijn).

Hoe bepaal ik de temperatuur?

Eerst een paar handigheidjes om de juiste temperaturen te weten te komen in je kelder, de koelkast, de flessen wijn en de wijn in het glas.

Koop een betrouwbare temperatuurmeter die je gemakkelijk overal neer kunt leggen. Noteer vervolgens op een lijstje de temperatuur in je kelder op allerlei plaatsen: bij de deur in het midden en in de hoeken. Neem dan ook de buitentemperatuur en de maand op, dan weet je ongeveer welke invloed de buitentemperatuur heeft op de keldertemperatuur. Dit is vooral van belang als het langdurig warm of langdurig koud is.

Meet ook de temperatuur op de diverse plaatsen in de koelkast: bovenin, middenin en onderin de koelkast, in de groentela, bovenin en onderin de deur. 

Koop ook een temperatuurmeter waarmee je de temperatuur van een fles wijn kunt meten. Je kunt overal redelijk nauwkeurige temperatuurmeters kopen die om de fles geklemd kunnen worden. Op die manier kun je de temperatuur van de fles wijn meten en weet je zodoende of de fles wijn de juiste en gewenste temperatuur heeft. Onthoudt altijd dat de wijn in het glas vrijwel altijd iets opwarmt, zodat de wijn iets koeler geschonken dan gedronken moet worden. Uiteraard is dit niet het geval als je een wijn drinkt die bij 18 graden Celsius optimaal is in een omgevingstemperatuur van 18 graden Celsius.

Dan heb je als laatste van de drie een temperatuurmeter nodig waarmee je de wijn in het glas kunt meten. Deze kun je in allerlei leuke setjes in houten doosjes kopen en ze zijn niet zo gek duur. Het meten van de temperatuur van de wijn is essentieel. Je maakt tenslotte uit of je vindt dat de wijn op de juiste temperatuur is. Leuk is dan om af en toe eens testjes te doen met dezelfde wijn die iets warmer of koeler geschonken en gedronken wordt

Dit lezend zul je denken: wat een moeite om dat allemaal te meten en te weten. Toch is het zinvol om het allemaal eens te doen. Je zult merken dat je na verloop van tijd de temperaturen uit je hoofd weet, dat je gevoelsmatig de flessen op de juiste temperatuur krijgt en dat de wijnen op de juiste temperatuur geschonken worden. Niet onbelangrijk is dat je de fles, als je deze dan in de hand heeft, automatisch voelt of de temperatuur goed is en zo niet, wat je moet doen om wel de juiste temperatuur te krijgen.

De temperatuur waarop geschonken wordt

Bij wijn die koel geschonken en gedronken moet worden is het zinvol om de wijn iets koeler te schenken dan dat hij gedronken moet worden. In het glas warmt de wijn altijd weer wat op en de juiste temperatuursensatie krijgt u alleen bij het drinken, nietwaar. Schenk daarom niet meer in het glas dan nodig voor de eerste 10-15 minuten, zeg een teug of 4-5.

De temperatuur waarop de wijn gedronken wordt

Uiteraard is dit persoonlijk, hoewel je kunt stellen dat bouquet en smaak en dus aroma’s het beste tot hun recht komen bij temperaturen zoals die op het algemene lijstje voorkomen (zie hieronder).

De temperatuur van wijn solo of bij hapjes en gerechten

Dit zijn zaken waarbij je inventief moet zijn. Bijvoorbeeld bij een koude schotel zul je de wijn wat koeler moeten schenken omdat de wijn anders wat laf over zal komen. Hier komt vooral ervaring om de hoek kijken. Met name een goede sommelier zal aan dit onderdeel veel aandacht schenken.

Hieronder vind je een overzicht met een algemeen advies van de temperaturen waarbij de wijn geschonken dient te worden.

* Zoete roséwijnen

  5 -   8 °C

* Droge witte wijnen

  8 - 10 °C

* Zoete witte wijnen**

  5 - 10 °C

* Droge witte wijnen van hoge kwaliteit

12 - 14 °C

* Jonge eenvoudige rode wijnen

13 - 15 °C

* Lichte rode wijnen

14 - 16 °C

* Hoge kwaliteit rode wijnen en oude wijnen

16 - 19 °C

** Bij zoete witte wijnen is het wat ingewikkelder, zoete wijnen van hoge kwaliteit en een grote intensiteit kunnen er voordeel bij hebben om koel tot zeer koel te worden geschonken terwijl andere zoete wijnen niet al te koud geschonken moeten worden omdat ze dan veel aan aroma verliezen.

Let op: kamertemperatuur was altijd om en nabij 18c, tegenwoordig is het meestal 20c of meer in onze huiskamers. Houd er rekening mee dat deze temperatuur vrijwel altijd te hoog is voor wijn!

In deel 2 lezen jullie meer over wijn en haar adviestemperatuur; daarnaast geven we een aantal handige tips!

Bart Arnold

E-mail: bart.arnold@wijnkopers.nl

 


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

V. Putin - #date#

? ?? ????????? ?????????? ????? ? ???????

Nieuwe Wijn

Nog steeds breiden wij ons assortiment uit met diverse wijnen. Bekijk deze nieuwe wijnen en bestel ze vandaag!

Wijn Aanbiedingen

Regelmatig hebben wij diverse, heerlijke wijnen extra voordelig geprijsd in de aanbieding. Bekijk ze nu!

De Wijnbrief

Door u in te schrijven voor de maandelijkse wijnbrief, blijft u op de hoogte van de laatste weetjes en feiten!

Eenvoudig Betalen

U rekent de wijn af in uw vertrouwde internet betaalomgeving, op basis van specifieke beveiligingsmethodes van uw eigen bank.