Op welke temperatuur drink je welke wijn? (deel 2)

g 22 L 2013

Deze column is het vervolg op de eerste column, Op welke temperatuur drink je welke wijn? (deel 1), over de temperatuur van wijn.

De omgevingstemperatuur

Als het erg warm is zul je liever de wijn iets koeler in het glas hebben. Ook hier telt dat de wijn in het glas wordt opgewarmd. Bij een hoge omgevingstemperatuur, dus zowel in de zomer als wanneer het binnen 20 graden of meer is, kun je beter wat minder in het glas schenken. Een keertje extra bijschenken geeft ook nog eens extra cachet aan de maaltijd en/of je inzet als gastvrouw of gastheer.

De temperatuur van jonge wijn of rijpe wijn

Bij jonge wijn geldt dat de temperaturen uit het onderstaande lijstje prima gelden. Leuk is het om af en toe eens te experimenteren, zoals het koel schenken van een rode wijn. Je zult vast voor verrassingen komen te staan. Bij oude en/of lichtere wijn mag die temperatuur meestal iets lager zijn, waardoor deze wat frisser overkomen. Bij hogere temperaturen raken de meeste wijnen uit hun evenwicht en lijken ze logger, tanninerijker en minder verfijnd.

Het algemene lijstje

* Zoete roséwijnen

  5 -   8 °C

* Droge witte wijnen

  8 - 10 °C

* Zoete witte wijnen**

  5 - 10 °C

* Droge witte wijnen van hoge kwaliteit

12 - 14 °C

* Jonge eenvoudige rode wijnen

13 - 15 °C

* Lichte rode wijnen

14 - 16 °C

* Hoge kwaliteit rode wijnen en oude wijnen

16 - 19 °C

** Bij zoete witte wijnen is het wat ingewikkelder, zoete wijnen van hoge kwaliteit en een grote intensiteit kunnen er voordeel bij hebben om koel tot zeer koel te worden geschonken terwijl andere zoete wijnen niet al te koud geschonken moeten worden omdat ze dan veel aan aroma verliezen.

Let op: kamertemperatuur was altijd om en nabij 18°C. tegenwoordig is het meestal 20°C. of meer in onze huiskamers. Houdt er rekening mee dat deze temperatuur vrijwel altijd te hoog is voor wijn!

Witte wijn in restaurants

In restaurants wil het nog wel eens voorkomen dat de witte wijn die je besteld heeft nog gekoeld moet worden. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een emmer met water en ijs. Alleen ijs koelt de wijn alleen plaatselijk en te snel. Het ijs laat de temperatuur van het water snel dalen en de fles wordt over de gehele oppervlakte die onder water zit, gelijkmatig gekoeld. De fles moet tot het niveau van de wijn en/of de kurk in het water staan. Laat, na het eerste proefglaasje, de glazen niet te vol, schenken, omdat de wijn vaak nog niet koel genoeg is. Wees rustig assertief, de ober of sommelier zal het best begrijpen en het is tenslotte jouw wijn en jouw genoegen. Als de wijn te ver gekoeld is, bijvoorbeeld omdat er te veel ijs in het water is gedaan, haal dan tussentijds de fles even uit de ijsemmer, of vraag de ober of sommelier dat te doen. Ook hier geldt weer: het is de wijn die jij gaat drinken. Je kunt het obers en sommeliers niet kwalijk nemen dat zij je glas niet altijd op het juiste moment bijvullen, ook zij hebben vaak erg veel tegelijkertijd in de gaten te houden en te doen. Daarom is het geen probleem om, als de fles (te)ver van je tafel af gezet wordt, te vragen of deze binnen handbereik gezet kan worden.

Hoe koel je de wijn?

Dat lijkt een eenvoudige zaak, maar ook hier zitten een paar haken en ogen aan. De koelkast is uiteraard een prima plaats. De ijsemmer met water en ijs waar de fles helemaal gekoeld wordt (minimaal tot het niveau van de wijn in het ijswater). Met de Vinicool, je weet wel die handige sok met koelelementen rondom, moet je wat voorzichtiger zijn. Deze koelt alleen 2/3 van de fles en niet het bovenste gedeelte. Dat betekent dat de wijn in het bovenste deel van de fles, waaronder de hals, niet goed gekoeld wordt in de korte tijd dat de rest van de wijn in de fles wel goed afkoelt. Bij het uitschenken merk je dat de eerste 2 halve glazen niet op de juiste temperatuur zijn. Mijn voorkeur gaat dus meestal uit naar de oude vertrouwde ijsemmer. Bij een dineetje met gasten is het ideaal om een grote ijsemmer te gebruiken waar minimaal 2, maar liefst 3 flessen in passen.

Temperatuur bij wijn proeven

Als je wijnen proeft om de kwaliteit of de smaak te beoordelen, bijvoorbeeld op een proeverij naar aanleiding waarvan je wijn wilt kopen is het zinvol om de wijnen op een iets hogere temperatuur (1-2 graden C.) te proeven dan de temperatuur waarop ze uiteindelijk gedronken gaan worden. Bij een iets hogere temperatuur geven wijnen hun eventuele tekortkomingen beter prijs en is de geur en de smaak meestal wat rijker.

Bart Arnold

E-mail: bart.arnold@wijnkopers.nl

 


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Nog geen reacties geplaatst

Nieuwe Wijn

Nog steeds breiden wij ons assortiment uit met diverse wijnen. Bekijk deze nieuwe wijnen en bestel ze vandaag!

Wijn Aanbiedingen

Regelmatig hebben wij diverse, heerlijke wijnen extra voordelig geprijsd in de aanbieding. Bekijk ze nu!

De Wijnbrief

Door u in te schrijven voor de maandelijkse wijnbrief, blijft u op de hoogte van de laatste weetjes en feiten!

Eenvoudig Betalen

U rekent de wijn af in uw vertrouwde internet betaalomgeving, op basis van specifieke beveiligingsmethodes van uw eigen bank.