Roséwijnen; wat zijn het nu eigenlijk?

d 17 a 2013

Eigenlijk zijn roséwijnen (ook gewoon rosé genoemd) rode wijnen met weinig kleur, maar doordat ze via een wat afwijkende vinificatie (wijnbereiding) worden gemaakt worden ze altijd apart genoemd. Ook zijn in de meeste voorschriften van herkomstgebieden voor roséwijnen aparte bepalingen opgenomen. Doorgaans is het dan ook zo dat wanneer je een rosé koopt met een gecontroleerde herkomstbenaming je wat betreft de kwaliteit weinig risico loopt.

Het elan van roséwijnen

De tijd waarin we het zuurtjeswater uit de kartonnen pakken (Pinard) van een Nederlands grootgrutter dronken is gelukkig voorbij. Na een lange periode waarin de rosé het erg moeilijk had en we alleen wat vertrouwen meer hadden in bekende rosé's als Tavel, Rosé d'Anjou (behalve dan de zoetere variant) en rosé's uit de Provence uit de bekende amfoorfles is de tijd van de goede rosé's aangebroken. Al enkele jaren wordt Rosé meer en meer gedronken, vooral tijdens de zomerperiodes geniet het populariteit. Als je er vanuit gaat dat rosé niet wordt bewaard, maar binnen afzienbare tijd na de aankoop gedronken en als je daarbij nog weet dat de helft van de bevolking wijn drinkt betekent dit dat er gemiddeld per wijndrinker anderhalve fles rosé per jaar wordt gedronken. Voorwaar iets om over na te denken. Daarbij veronderstellen onderzoek- en marketingbureaus dat rosé vooral jonge wijndrinkers aantrekt. Zeg maar dat rosé trendy is. Hopelijk zorgt men ervoor dat deze jeugd alleen met goed smakende rosé's in aanraking komt, dan ligt er voor hen een mooie toekomst open om meer wijnen die men echt lekker vindt te ontdekken.

De vinificatiemethoden voor Rosé

Er zijn 5 methoden om rosé's te maken:

1)     De methode van de korte inweking

Bij deze methode laat men de blauwe druiven net lang genoeg inweken of meegisten dat voldoende kleur is afgegeven om een rosé te krijgen. Hierbij komen de smaakstoffen uit de schillen gedeeltelijk vrij.

2)     De methode van de lichte persing

Tijdens de persing van blauwe druiven komen meestal kleurstoffen vrij. Men perst net zolang totdat de gewenste hoeveelheid kleurstoffen is vrijgekomen.

3)     Het gebruik van zowel witte als blauwe druiven

Hierbij gisten de witte en de blauwe druiven samen. De verhouding bepaalt uiteindelijk de kleur van de wijn.

4)     Het gebruik van rosédruiven

Er zijn druiven met weinig kleurstof (bijvoorbeeld de Pineau d'Aunis uit de Loire).

5)     Het mengen van rode en witte wijn

Deze methode is alleen toegestaan bij de productie van Mousserende wijnen, bijvoorbeeld Champagne en Cava. Na het mengen vindt de tweede gisting plaats, waardoor het mousserende karakter ontstaat.

Waar komen roséwijnen vandaan?

In alle wijngebieden kan men in principe roséwijnen maken. Heel veel wijnbouwers maken een rosé, soms met meer en soms met wat minder succes. Het is absoluut noodzakelijk om dit soort wijnen met veel aandacht te maken en dat lukt niet iedereen. Oxidatie tijdens de vinificatie (wijnbereiding) is funest voor de productie van rosé en zal er voor zorgen dat de rosé snel verkleurt en zijn karakter verliest.

De typen roséwijnen

Er zijn globaal 3 typen rosé: de traditionele rosé, de fruitige rosé en de volle en rijke rosé.

De traditionele rosé wordt gekenmerkt door het feit dat de wijn al langer (meer dan 10 jaar bijvoorbeeld) op de markt is. Zijn karakter is meer die van een lichte rode wijn dan van een rosé met alleen fruit. Deze rosé's hebben vaak en wat kruidige en toch fruitige smaak. Ze komen meestal uit de gebieden in het zuid-oosten van Frankrijk. Voorbeelden zijn: Tricastin rosé, Tavel en rosé's uit de Provence.

De fruitige rosé's kenmerken zich vooral door hun frisheid en kruidigheid. Ze hebben een frisse, lichtvoetige smaak met zoveel mogelijk fruit. Deze rosé's komen vooral uit de Loire, het zuiden van Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. Met name de rosé's van Perelada uit Catalonië (Spanje) en de licht mousserende Esteio (uit Portgal).

De volle en rijke rosé's komen vooral uit Frankrijk, het zuiden van Italië, Spanje, Portugal en Chili. Een goed voorbeeld is de fantastische Redoma Rosé van Dirk van der Niepoort uit de Douro (Portugal).

Benieuwd naar de smaken van Rosé? Bekijk dan eens ons aanbod, misschien zit er wat lekkers voor je bij!


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Nog geen reacties geplaatst

Nieuwe Wijn

Nog steeds breiden wij ons assortiment uit met diverse wijnen. Bekijk deze nieuwe wijnen en bestel ze vandaag!

Wijn Aanbiedingen

Regelmatig hebben wij diverse, heerlijke wijnen extra voordelig geprijsd in de aanbieding. Bekijk ze nu!

De Wijnbrief

Door u in te schrijven voor de maandelijkse wijnbrief, blijft u op de hoogte van de laatste weetjes en feiten!

Eenvoudig Betalen

U rekent de wijn af in uw vertrouwde internet betaalomgeving, op basis van specifieke beveiligingsmethodes van uw eigen bank.