Australië (algemeen)

d 04 r 2010

Australië, het beste wijnland voor ons Nederlanders?

Wat zoeken veel Nederlanders in wijn? Vaak eerst de prijs en daarna de kwaliteit. Het leuke is dat momenteel in Australië zeer veel prima wijn gemaakt wordt die voor een supermarktprijs kan worden verkocht door de traditionele wijnhandel. U weet wel, de wijnhandel waar u ook een prima persoonlijk advies krijgt. Hoe komt dat nu? Allereerst doordat men op zeer moderne en efficiënte manieren wijnen produceert. Dit houdt de kostprijs laag. Verder is het zo dat er sprake is van een enorme toename van de productie. Zo zeer zelfs dat de export die niet allemaal aan kan. Gevolg: veel aanbod bij een iets lagere vraag levert een prijsdruk op. Het is zelfs zo dat men van de laatste oogst 60.000 ton (60.000.000 kg die goed geweest zouden zijn voor 60 miljoen flessen) druiven heeft laten vernietigen om niet verder in de problemen te komen. Tot slot is de koers van de Australische dollar gunstig. Ook dit zorgt voor een prettige inkoopprijs voor Nederland.

Australië, een wijnland met toekomst

Inderdaad, men ziet in Australië voor zichzelf een grote toekomst op de internationale wijnmarkt. Ter illustratie daarvan een paar cijfers. In 1999 exploiteerde men ruim 95.000 hectaren wijngaarden. Momentaal zijn er dat meer dan 153.000. Een toename van maar liefst 60%! In totaal werd er in 1999 bijna 600 miljoen liter wijn geproduceerd tegen tegenwoordig 1.420 Miljoen. Dit komt overeen met bijna 2 Miljard flessen wijn! De toename is hier 75%. En dan nog het gegeven dat er in 1999 30-35% van de productie werd geëxporteerd, terwijl deze momenteel 45-50% is. Dat zijn 50.000 containers met flessen wijn. Ga er maar aan staan!

Australië: rode en witte wijn

Men is zich in Australië sterk toe gaan leggen op de wat meer gewilde rode wijnen. De Syrah druif produceert hier zeer goede wijnen. In 1999 was 60% van de wijnen wit en 40% rood. Momenteel maakt men 45% witte wijn en 55% rode wijn. Voorwaar ook een ommekeer.

Australië: typen wijnen

Allereerst maakt men heel veel wijn die erg fruitig is en daarom fruitwijnen worden genoemd. Daarnaast maakt men ook wijnen waar de bodem in te herkennen is, de terroirwijnen. De nadruk ligt bij de productie meestal op de fruitwijnen.


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Nog geen reacties geplaatst

Nieuws archief

In ons nieuws archief kunt u al onze nieuwsberichten eenvoudig terugvinden.

Nieuwe Wijn

Nog steeds breiden wij ons assortiment uit met diverse wijnen. Bekijk deze nieuwe wijnen en bestel ze vandaag!

Wijn Aanbiedingen

Regelmatig hebben wij diverse, heerlijke wijnen extra voordelig geprijsd in de aanbieding. Bekijk ze nu!

De Wijnbrief

Door u in te schrijven voor de maandelijkse wijnbrief, blijft u op de hoogte van de laatste weetjes en feiten!

Eenvoudig Betalen

U rekent de wijn af in uw vertrouwde internet betaalomgeving, op basis van specifieke beveiligingsmethodes van uw eigen bank.