Jumilla (Spanje)

d 04 r 2010

Steeds op zoek naar heerlijke wijnen voor een goede prijs

Het is weer raak! Deze keer stel ik het wijngebied Jumilla aan u voor. Opnieuw een Spaans wijngebied waar wijnen gemaakt wordt van zeer hoge kwaliteit en waar de wijnen (nog) zeer betaalbaar zijn. Zelfs Robert Parker heeft de wijnen uit dit gebied ontdekt. Dus zullen we binnenkort wel weer naar wijnen uit nieuwe gebieden moeten zoeken.

De wijngeschiedenis van Jumilla

Doordat er veel zand in de bodem zit is de druifluis-epidemie van eind 1800 aan het gebied voorbij getrokken, om er vanaf 1989 toch haar verwoestende werk te doen. Vanaf dat jaar zijn alle wijngaarden herplant met geënte druivenstokken.

Het klimaat van Jumilla

Het klimaat is apart, van continentaal naar landelijk. Her regent er bijzonder weinig ( zo’n 300 mm. per jaar, maar deze hoeveelheid valt in de vorm van stortregens in het late voorjaar of het late najaar. De temperatuurverschillen tussen zomer en winter zijn er enorm, van 40 graden en meer in de zomer tot vriesweer in de winter. Met een jaargemiddelde van 15,5 mogen we van een warm gebied spreken.

De druivensoorten van Jumilla

De druivensoorten voor de rode wijnen zijn: Monastrell (in Zuid-Frankrijk dé kwaliteitsdruif Mourvèdre) (bijna 90% van de aanplant van blauwe druiven), Granacha Tintorera (vergelijkbaar met de Franse Grenache)(2%), Syrah, Tempranillo, Merlot, Cabernet-Sauvignon en Cencibel. De rode wijnen moeten voor minimaal 50% van de Monastrell-druiven gemaakt zijn.
De druivensoorten voor de witte zijnen zijn Airén, Macabeo, Chardonnay, Malvasia, Pedro Ximenez en Merseguera.

De wijnen van Jumilla

De beste wijnen van Jumilla zijn de rode. Ze kunnen zich, voor een veel lagere prijs, meten met de beste wijnen van Spanje. Maar we vinden er ook goede rosé’s en witte wijnen.
Voor de rode wijnen kennen we 3 kwaliteitscategoriën:
Joven (jong)
Crianza
Reserva
Gran reserva

Waarbij drinken we de rode wijnen uit Jumilla?

Zomaar een glaasje is heerlijk, maar de wijnen voelen zich het meest op hun gemak als u er lekker bij eet. Misschien heeft u nog wel een leuk Spaans recept liggen van een lekker stukje rood vlees. Anders is het kaasplateau een prima begeleider.


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Nog geen reacties geplaatst

Nieuws archief

In ons nieuws archief kunt u al onze nieuwsberichten eenvoudig terugvinden.

Nieuwe Wijn

Nog steeds breiden wij ons assortiment uit met diverse wijnen. Bekijk deze nieuwe wijnen en bestel ze vandaag!

Wijn Aanbiedingen

Regelmatig hebben wij diverse, heerlijke wijnen extra voordelig geprijsd in de aanbieding. Bekijk ze nu!

De Wijnbrief

Door u in te schrijven voor de maandelijkse wijnbrief, blijft u op de hoogte van de laatste weetjes en feiten!

Eenvoudig Betalen

U rekent de wijn af in uw vertrouwde internet betaalomgeving, op basis van specifieke beveiligingsmethodes van uw eigen bank.