Moscatel de Setúbal (Portugal)

d 04 r 2010

Perfecte Portugese dessertwijnen

In een land als Portugal vinden we werkelijk alle soorten wijnen. Van mousserend tot stil (niet-mousserend, van wit via rosé naar wit, van licht alcoholisch tot sterk en van kurkdroog tot mierzoet. De Portugese keuken kent allerlei desserts, waarvan er veel met cake, taarten en vruchten gemaakt worden. Dat zijn de gerechten waarbij de wijn die deze keer aanbod komt perfect tot zijn recht komt: Moscatel de Setúbal. (Spreek uit als: “Stoebal”.) Eerst zal ik duiden waar het wijngebied ligt, vervolgens komt de druivensoort Moscatel (Muscat) aan de beurt en tot slot nog wat ideeën voor goede combinaties.

Waar ligt Setúbal?

Het gebied Setúbal, dat een D.O.C. heeft ligt vlak bij de havenplaats Setúbal aan de Atlantische kust. Hieronder eerst een algemeen kaartje. We vinden Setúbal in de wijnregio Terras de Sado.

De bodemsamenstelling

In de bodem van het schiereiland van Setúbal vinden we veel leem en lei. De kleur is hetzelfde als bij mergel, wat kalk in de bodem verraadt. Dit, in samenhang met het zeeklimaat, geeft ideale omstandigheden voor verrukkelijke muskaatwijnen.

De druivensoort Muscat

De druivensoort Muscat is beroemd en bekend over de gehele wereld. We vinden allerlei verschillende soorten Muscat in Noord-Amerika, Midden-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Afrika, Azië en Australië. Italië is het land met de meeste aanplant in hectaren, zo’n 13.500 ha. We kennen allerlei soorten Muscat.
De drie belangrijkste zijn:
Muscat Blanc à Petit Grains (deze geeft de meest verfijnde wijnen);
Muscat d’Alexandrië (de wijnen van deze druif zijn iets eenvoudiger);
Muscat Ottonel (deze geeft wat plantaardige in plaats van druivige wijnen).
Verder kennen we nog de Muscat Hamburg.
Er zijn zeer veel synoniemen en plaatselijke benamingen.
In Setúbal kennen we de Moscatel de Setúbal of Moscatel Branco (Muscat d’Alexandrië), de Moscatel Roxo (de blauwe variant) en de Moscatel de Douro (kleiner en minder blauw). Voor de gewone Moscatel de Setúbal wordt de Moscatel Branco het meest gebruikt, voor de bijzondere soorten wordt de Moscatel Roxo veel aangewend.

Wat voor soort wijn is Moscatel de Setúbal?

Het is een versterkte wijn, dat wil zeggen dat tijdens de gisting op het moment dat het gewenste minimale zoekgehalte is bereikt de gisting wordt gestopt door toevoeging van wijnalcohol. Tot een totaal van 17-18% alcohol wordt er toegevoegd.

De typen Moscatel

De Moscatel de Setúbal is de meest geproduceerde dessertwijn. Hij is er met en zonder jaartal. De Moscatel Roxo is vrijwel altijd oud, vaak 20 jaar of meer.
Oudere Moscatels zijn vaak kostbaar, Geen wonder, want ze hebben vaak erg lang op vat gelegen en daardoor is veel van het heerlijke vocht verdampt. Het is erg leuk om een keer bij de bekende José Maria da Fonseca in Azeitão op bezoek te gaan. Daar treft u veel oude vaten Moscatel aan die nog steeds liggen te rijpen. Bij elke speciale gebeurtenis of bezoek van een bekende persoonlijkheid laat men een gesigneerd vat rijpen. U kunt er uiteraard ook proeven en kopen.

Hoe en waarbij drinken we Moscatel de Setúbal?

Als aperitief een glaasje Moscatel de Setúbal is erg lekker, maar wel iets zoet. Licht gekoeld serveren op een temperatuur van 10 graden Celsius.
Als dessertwijn kan de Moscatel de Setúbal zowel gekoeld als op 18 graden Celsius geserveerd worden. Het is maar wat u het lekkerste vind
Het zoetgehalte is niet extreem hoog (rond 145 gram per liter restsuiker), het alcoholgehalte meestal niet meer dan 18% en de smaak behoorlijk verfijnd. Daarom géén Moscatel de Setúbal bij ijs en chocolade. Bij de volgende gerechten is het echter een delicatesse:
Cocktail van vers fruit
Allerlei taartjes
Cakes met verse vruchten en vruchten compotes
Flensjes met vanillesaus

Het warme voorjaar is nu echt begonnen. Reden om de wijnen aan te passen bij het weer. Bij mij liggen de witte wijnen, de rosé’s en de Moscatel de Setúbal al klaar.


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Nog geen reacties geplaatst

Nieuws archief

In ons nieuws archief kunt u al onze nieuwsberichten eenvoudig terugvinden.

Nieuwe Wijn

Nog steeds breiden wij ons assortiment uit met diverse wijnen. Bekijk deze nieuwe wijnen en bestel ze vandaag!

Wijn Aanbiedingen

Regelmatig hebben wij diverse, heerlijke wijnen extra voordelig geprijsd in de aanbieding. Bekijk ze nu!

De Wijnbrief

Door u in te schrijven voor de maandelijkse wijnbrief, blijft u op de hoogte van de laatste weetjes en feiten!

Eenvoudig Betalen

U rekent de wijn af in uw vertrouwde internet betaalomgeving, op basis van specifieke beveiligingsmethodes van uw eigen bank.